top of page

Ontstaan

De Gemert Firebrigade Pipes & Drums 

 

De naam zegt het al, de Gemert Firebrigade Pipes & Drums is ontstaan uit het korps van de vrijwillige brandweer van Gemert. Een aantal leden prikkelden elkaar herhaaldelijk met de ambitie "we moeten eens gaan doedelzakken, dat past wel bij een brandweerkorps". Het begon daarna in 2003 tijdens de Gemert Proms met een geintje waarbij Arno Verhagen, Thijs van de  Wassenberg, Christian van Thiel en Jan Geerts het nummer "You'r the voice" begeleidde op eigengemaakte nep bagpipes met elektronische pipemuziek uit de synthesizer van Mark Kuijpers. Samen met 4 slagwerkers, die overigens wel 'life' sloegen, slaagden zij er in het publiek enthousiast te maken. Drie keer een volle zaal en evenzoveel staande ovaties waren hun deel.

 

Met deze optredens proefden we de smaak van de roem en besloten het echt te gaan leren. Versterking kwam van Kees Dekkers en Carel Retera. In Wilbert van den Boom vonden we een enthousiaste instrukteur die zich het spelen op de pipes eigenhandig had aangeleerd. Er werd begonnen met een oefen shanter (zo heet zo'n pijpje, nog zonder zak). Na noeste studie en volhardend repeteren gingen we geleidelijk aan wat herkenbare melodietjes produceren. Een jaar later werd besloten om echte bagpipes aan te schaffen, want we wilden verder. Wilbert duikelde in Schotland een echte pipemaker op die voor ons achter de draaibank kroop. Het karwei kon beginnen.

 

In 2007 kregen we uitbreiding met een heuse trommeldivisie waarmee we onze huidige bezetting completeerde. Naast een degelijk stukje muziek is een Schotse outfit natuurlijk onontbeerlijk. Doedelzakmuziek maken in gewone kleren mist een belangrijk deel van zijn charme en dus gingen we de boer op voor een echte kilt met toebehoren. We kozen voor de kleuren van Black Watch en op e-bay vond Wilbert de nodige spullen. In model vermaakte brandweeruniformen, een glangarry in rood en wit en niet te vergeten de oer Schotse sporan met echt paardenhaar maakten we onze uitstraling compleet. Indrukwekkend, zelfs als we niet spelen.

 

Na een aantal keren in besloten kring onze muzikale capaciteiten te hebben laten horen traden we in september 2007 voor het eerst op voor het grote publiek. Tijdens Gemert Life op de vrijdag van de Gemertse kermis speelden we in diverse etablissementen de sterren van de hemel. In 2008 verfijnden we onze techniek en de noten komen er steeds gemakkelijker uit, hoewel het een '"heel geblaas" blijft

bottom of page